Järjestelmän käyttäjäoikeudet

Yleistä käyttäjäoikeuksista

• Käyttäjäoikeudet on jaettu toiminto-oikeuksiin ja sisältöoikeuksiin
  • Käyttäjäoikeuksien hallinnassa kannattaa hyödyntää ainakin toimintoprofiileja ja joissain tapauksissa myös käyttöoikeusprofiileja (eli sisältöoikeuksia koskevia profiileja)
  • Profiilien avulla voidaan hallita kerralla tiettyä käyttäjäryhmää esim. Työntekijöiden käytössä olevia toimintoja.
  • Käyttäjäoikeuksien hallintaa ollaan parhaillaan uudistamassa. Uudistuksen jälkeen käytettävissä on mm. käyttäjien massamuokkaustoiminto.

Käyttäjätyypit

• Pääkäyttäjä
  • Profiilikäyttäjä
  • Käyttäjä

Seuraavat käyttäjätyypit ovat vanhentuneita – älä käytä näitä

• Työntekijä
  • Asiakas

Lisäksi pääkäyttäjälle voidaan myöntää käyttäjien hallintaoikeus organisaatiossa

Toiminto-oikeudet ja toimintoprofiilit

• Toiminto-oikeudet on jaettu kolmeen osaan
    • Moduulit
    • Web-toiminnot
    • Käyttäjäkohtaiset yksityiskohtaiset oikeudet ja asetukset

• Toiminto- ja sisältöprofiileja hallinnoidaan valikossa Hallinta > Käyttäjäoikeudet -sivulla.

• Toimintoprofiilien kautta voidaan määrittää kerralla koko toimintoprofiilia käyttävälle ryhmälle
      • Moduulit
      • Web-toiminnot

• Moduuleilla ja Web-toiminnoilla määritetään, että mitä toimintoja käyttäjä näkee ja pystyy käyttämään. Myös Maxtech Pro -mobiilisovelluksessa käytettävät toiminnot määritetään moduulien avulla.
    • Hyödynnä aina käyttäjäryhmäkohtaisia toimintoprofiileja kun mahdollista
    • Moduulien ja Web-toimintojen käytettävyyttä voi tarvittaessa laajentaa käyttäjäkohtaisesti, mutta tämä ei ole suositeltavaa ja lisää monimutkaisuutta.

Sisältöoikeudet ja käyttöoikeusprofiilit

• Sisältäoikeuksilla määritetään millä perusteella käyttäjälle näytetään järjestelmässä sisältöä
    • Oikeuksia voidaan määrittää seuraavien asioiden suhteen
      • Yksikkö
      • (Asiakasluokka)
      • (Projekti)
      • Asiakas
      • Kohde
      • Henkilö
      • Ajoneuvo
    • Maxtech Pro -mobiilisovelluksessa sisältöoikeudet rajoitetaan myös käyttäjään sidottuun henkilöön. Eli tällä perusteella näytetään esimerkiksi työvuorolistalle suunnitellut vuorot. Lisäksi käyttäjällä täytyy olla oikeus tähän henkilöön.
    • Kun kyseessä on työntekijä, niin usein riittää, että käyttäjän sisältöoikeudet rajoitetaan tiettyyn henkilöön – tällöin ei kannata perustaa erillistä käyttöoikeusprofiilia.
    • Kun kyseessä on esimies / työnjohto, niin usein riittää, että käyttäjän sisältöoikeudet rajoitetaan tiettyyn yksikköön – tässä yhteydessä käyttöoikeusprofiilista voi olla hyötyä.

Roolit

• Järjestelmän rooleilla voidaan määrittää, että missä eri rooleissa käyttäjä voi toimia.
    • Rooleja hallitaan valikossa Hallinta > Roolit.
    • Mikäli käyttäjälle on aktivoitu useita rooleja, hän voi vaihtaa aktiivista roolia web-järjestelmän oikeasta yläkulmasta.
    • Kirjausmalli ja Näkymän asetukset voidaan asettaa käytettäväksi vain tietyllä roolilla.

Hyväksyntäoikeudet

• Järjestelmän hyväksyntäoikeudet määritetään tällä hetkellä käyttäjäkohtaisesti ja asetetaan suoraan käyttäjälle.
    • Niitä ei siis voi asettaa toimintoprofiilille (vaikka tämä olisi kyllä järkevää).

Käyttäjän oletussuodattimet ja näytettävät aikatapahtumatyypit

• Käyttäjälle voidaan valita oletussuodattimet, jolloin ne ovat valmiiksi valittuna, kun käyttäjä kirjautuu web-järjestelmään.
    • Voidaan valita käyttäjälle näkyvät tapahtumatyypit.

Käyttäjän yksityiskohtaiset oikeudet ja asetukset

• Käyttäjän takaa (Yleiset-välilehti) löytyy paljon yksityiskohtaisia asetuksia, joilla voidaan määrittää mm. seuraavia asioita
      • Oikeudet käyttöliittymiin
      • Oikeus tyhjentää organisaation aikatapahtumien roskakori
      • Oikeus tyhjentää organisaation hallinta-asioiden roskakori
      • Oikeus muuttaa tapahtumien lukituksia
      • Oikeus muuttaa merkintöjä eri tiloihin (valmistelu, suunniteltu, toteutunut, pyydetty)
      • Vain lukuoikeus
      • Käyttöoikeuksien alku- ja loppuajankohdat

Helpoin tapa lisätä uusi profiilikäyttäjä

• Helpoin tapa lisätä työntekijälle käyttäjätunnus on avata Hallinta > Henkilöstö -sivu
    • Tarvittaessa perustaa sinne henkilö (sisällytä ainakin nimi ja sähköpostiosoite mukaan henkilön tietoihin).
    • Tämän jälkeen painetaan punaista + -ikonia henkilön rivillä

• Tämän jälkeen valitaan käyttäjälle aktivoitavat toimintoprofiilit ja mahdollisesti sisältöprofiili

• Muut asetukset on pyritty järjestelmän toimesta laittamaan kuntoon ajatellen, että käyttäjä on työntekijä
    • Kun asetukset on kunnossa voit Tallentaa ja lähettää kirjautumistiedot käyttäjän sähköpostiin.