Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Työsopimukset

Tämä ohje koskee Maxtech Pro™ -palvelua. Maxtech Easy™ käyttäjille on olemassa erilliset ohjeet.

Työsopimukset mahdollistavat työsuhteen asetusten joustavan hallinnan. Työsopimusten suurin etu työaikamalleihin ja henkilön asetuksiin verrattuna on se, että niiden voimassaolo voidaan ajastaa. Tämä mahdollistaa asetusten ajastetun vaihtamisen historia säilyttäen siten, ettei vaihtoa tarvitse tehdä juuri oikealla hetkellä. Työsopimuksille voidaan tehdä kokonaan sopimuskohtaiset asetukset tai hyödyntää työaikamallia yhdessä työsopimuksen kanssa. 

Pro-järjestelmän työsopimukset on tarkoitettu henkilön asetusten hallinnointiin eivätkä ne sisällä kaikkea varsinaista sopimustietoa. Täten ne eivät yleensä täytä kaikkia HR-tarpeita todellisten, henkilön kanssa solmittujen työsopimusten osalta. Varsinainen sopimusten hallinnointi on siis syytä hoitaa Pro-järjestelmän ulkopuolella.

Näin asetat henkilölle työsopimuksen käyttöön

  1. Muokkaa henkilöä Hallinta > Henkilöstö sivulla.
  2. Mene Asetukset-välilehdelle ja aseta Työsopimukset käytössä kohtaan Kyllä sekä Bruttopalkan ja työajan määräytyminen kohtaan valinta Työsopimukset.


3. Mene Työsopimukset-välilehdelle ja klikkaa Lisää-painiketta.


4. Aseta sopimuksen alkupäivä ja valitse sopimuksella käytettävä työaikamalli. Työehtosopimus ja juhlapyhäkalenteri kannattaa määritellä työaikamallille. Valitse Maksuryhmä ja Bruttopalkan määräytyminen. Mikäli et käytä työaikamallia niin täytä edellä mainitut kentät ja siirry sen jälkeen Työaika-välilehdelle.


5. Mikäli et käytä työaikamallia niin täytä Työaika-välilehdelle työaikojen laskentasäännöstö. Kenttien merkitys on selitetty alapuolella.

Työaika-välilehti

Kenttämerkitys
Työsuhteen tyyppiKokoaikainen / Osa-aikainen
Tämä asetus vaikuttaa arkipyhäkorvauksen määrään. Osa-aikaisilla arkipyhäkorvauksen määränä käytetään keskimääräistä päivittäistä kalenterityöaikaa.
TyöaikajärjestelmäArkisin päivittäinen työaika Arkisin päivittäinen työaika = esim. toimistotyöaika tai muu säännöllinen työaika.
Yleistyöaika (suunnitellut vuorot)
Yleistyöaika (vuosityöaikakalenteri)
Vuorotyö
Jaksotyö
Päivittäinen normaalityöaikaKäytetään työaikaliukuman ja vrk-lisä- ja ylitöiden laskennassa.
Päivittäinen luvattu vähimmäistyöaika (h)Viikottaisia työtunteja vähintään
Viikottaisia työtunteja enintään (vk-lisätyöraja)Viikkolisätöitä muodostuu kun raja ylitetään
Työn alkamisaika (oletus)
Työn lopetusaika (oletus)
Uusi työvuorokausi alkaa    Asetus vaikuttaa siihen, miten ylityölaskenta käsittelee vuorokausia. Jos työvuorokauden alkua on siirretty, ylitöitä tarkastellaan kalenterivuorokauden sijaan suhteessa siirrettyyn aikaan.
Yhtenäinen kirjaus lasketaan aina kokonaisuudessaan alkamisvuorokaudelle Jos on valittu ei, työvuorokauden vaihteen ylittävät tapahtumat katkotaan ylityölaskennassa työvuorokauden vaihteesta eli työvuorokauden vaihteen ylittävät tunnit kohdistuvat laskennassa seuraavalle päivälle. Jos on valittu kyllä, työvuorokauden vaihteen ylittävät tapahtumat huomioidaan aloitusvuorokauden tunteina riippumatta siitä, miten ne sijoittuvat ajallisesti. 
Laske vrk-lisätyötLaskee lisätyötä päivittäisen normaalityöajan ja vrk-ylityö 50% välille.
Laske vrk-ylityöt”Kyllä (rajat vuosityöaikakalenterista)” käyttää ensisijaisesti vuosityöaikakalenteria ja toissijaisesti kiinteitä rajoja.
Huom! Työaikaliukuman ollessa käytössä ylityötunnit menevät oletuksena liukumaan eikä ylitöitä kerry. Jos ylityöt halutaan maksuun, on tapahtuman tiedoista valittava ohjaustieto: ”Ylityöt maksuun (ei työaikaliukumaan)”.
+50% kun vuorokauden työaika yli50% vrk-ylityötä muodostuu kun raja ylitetään
+100% kun vuorokauden työaika yli 100% vrk-ylityötä muodostuu kun raja ylitetään
Laske vk-lisätyöt Laskee lisätyötä viikottaisen normaalityöajan ja viikko-ylityö 50% välille.
Laske viikko-/jakso-/yleistyöajan viikkoylityötLasketaanko henkilölle viikkoylitöitä
Huom! Työaikaliukuman ollessa käytössä ylityötunnit menevät oletuksena liukumaan eikä ylitöitä kerry. Jos ylityöt halutaan maksuun, on tapahtuman tiedoista valittava ohjaustieto: ”Ylityöt maksuun (ei työaikaliukumaan)”.
+50% kun viikon työaika yli 50% viikko-ylityötä muodostuu kun raja ylitetään
+100% kun viikon työaika yli 100% viikko-ylityötä muodostuu kun raja ylitetään
Työtuntien pyöristäminenVoidaan valita pyöristetäänkö työtunnit ylöspäin 5, 15, 30, 60 minuuttiin. Tai 5, 15 tai 30 minuuttia ylös tai alaspäin riippuen kumpi on lähempänä tai Ei pyöristystä ollenkaan.
Pyöristä myös palkanlisätPalkanlisät pyöristyvät vastaavasti kuin työtunneille määritelty asetus.
Juhlapyhäkalenterin arkipyhät laskevat viikkoyli- ja lisätyörajojaHuom! Jos tätä asetusta käytetään, niin huolehdi, että aikatapahtumien asetusten takana oleva ”Alentaa viikko- ja jaksoylityön tuntirajoja” ei ole käytössä.
Laske arkipyhäkorvaukset täytetunneille (tuntipalkkaiset)Mikäli arkipyhänä on tehty työtä vähemmän kuin normaalin työpäivän verran niin vajaille tunneille lisätään arkipyhäkorvaus.
Lisää arkipyhämerkintä automaattisestiArkipyhämerkinnät lisätään automaattisesti pyhäpäivää seuraavana yönä järjestelmän toimesta. Arkipyhämerkintää ei lisätä, jos henkilöllä on päivälle työajaksi laskettava tapahtuma, palkaton sairauspoissaolo tai arkipyhän yli jatkuva loma.
Poissaolojen työTähän valittu työ listään automaattisesti poissaolo-tapahtumille.

Oliko tästä ohjeesta hyötyä?

Keskiarvo 5 / 5. Arvosteluita yhteensä: 1

Harmi, ettei tästä ohjeesta ollut sinulle hyötyä.

Haluatko kertoa meille, kuinka voisimme parantaa ohjeen sisältöä?

Jos haluat vastauksen lähettämääsi palautteeseen, ole hyvä ja syötä mukaan yhteystietosi.